İngiltere'ye karşı savaşan Fransız Katolik azizesi Jan Dark direk tanrı ile bağlantılı olduğunu, tanrıdan emir aldığını iddia edermiş. Konuyla ilgilenen nörolog ve psikologların yaptığı yorumlardan biri; Jan Dark'ın beyninde "temporal lob epilepsisi" olabileceğidir. Bu hastalar aşırı dindar olurmuş. Uzmanların iddia ettiği peygamberlerde de bu hastalığın olabileceği. Aynı zamanda bu hastalarda evrenle bütünleşme, farklı boyutlar, paralel evren tecrübeleri de açığa çıkabilirmiş.
Beyin konusunda benim okuduklarımdan anladığım şu; Beyinde farklı bölgeler var. Ve bu bölgeler bizlerin karar noktasında sürekli çatışma halindeler. Mesela sol beyin mantık ağırlıklı, sağ beyin duygu ve inanç ağırlıklı çalışıyor. Ama sırf sağ-sol ayrımı değil. Detayda daha çok bölge ayrımı var. Kişinin beyin yapısına göre bir taraf diğerine galip geliyor ve alt tarafta bir karar açığa çıkıyor. Bunun sonucunda da irade oluşuyor ve biz bir şeye karar verdiğimiz zannı ile evet ben böyle bir şey düşündüm diyoruz.
Yani başkalarıyla bir konu hakkında konuşurken; bak böyle bir olay var, olay gayet açık, sen nasıl olurda buna inanmazsın yada inanırsın şeklinde kendimizin inanıp ta karşımızdakinden nasıl olur da bunu göremiyor deyip, şaşırmamız, garipsememiz tamamıyla kişisel beynin çalışma şekli ile bağlantılı. Herkes kendi beyin yapısına göre düşünüp, olayları yorumluyor ve karşısındakinde de aynı sistemde çalışan bir beyin var sanıyor. Genel ifade ile bazısında sol beyin, bazısında sağ beyin ağır basıyor. Tabi detayda daha çok bölge ayrımı var.
Tabi sırf beynin çalışma yapısı değil, olayları yorumlamada beyin veritabanında mevcut olan bilgi, deneyimler, hafıza da önemli.
Beyin ile ilgili hastalıklar da (alzheimer, demans, parkinson, ayrık beyin) beynin bu farklı çalışma sisteminin uç örnekleri.
Jan Dark yada peygamberlerde olduğu iddia edilen hastalık (varsa), aslında beynin aşırı farklı çalışması. Biz kendini normal sananlara göre onlar bizden farklı. Buna nasıl karar veriyoruz. Onların davranışlarından, sözlerinden. Davranış ve sözleri ne belirliyor. Onların beyin yapılarından açığa çıkan irade. Buna da "Cüzi İrade" deniyor. Normalde de anlattığım gibi beyinler arası daha makul düzeylerde çalışma farklılıkları var. Beyindeki bu ufak ve uçuk farkları oluşturan iradeye de "Kulli İrade" deniyor.
Neyse ki bilimin açığa çıkardığı bu sonuç bizim savunduğumuz İslam inancına ters değil.
Her beyin eşsizdir. O yüzden birbirinizi tenkit etmeyin.