Message
Performansı arttırmasının yanısıra, zihinsel niyet gerçek fizyolojik değişimlere yol açıyordu ve sadece sporcularla sınırlı değildi. Ohio’da Cleveland Clinic Foundation’da egzersiz psikoloğu olan Guang Yue, yaptığı araştırmada spor salonlarına giden katılımcılarla bunu kafalarında sanal olarak yapan katılımcıları kıyasladı. Düzenli olarak spor salonuna gidenler kas güçlerini yüzde otuz arttırdılar. Koltuklarında oturarak zihinlerinde ağır antrenman yapan katılımcıların bile kas gücü diğer grubun hemen hemen yarısı kadar artmıştı.
20 ila 35 yaş arasındaki gönüllüler, haftada beş gün bisepslerinden birini esnetebildikleri kadar esnetmek üzere zihinsel çalışma yaptılar. Katılımcıların kaslarını germek de dahil olmak üzere hiçbir fiziksel çalışma yapmadıklarından emin olduktan sonra, araştırmacılar sadece bir kaç hafta içinde kas hacim ve gücünde yüzde 13.5 artış olduğunu ve bu avantajın zihinsel egzersizler bittikten sonra bile üç ay devam ettiğini keşfettiler.
1997’de Chester College’dan David Smith benzer sonuçlar elde etti: antrenman yapan katılımcılar güçlerini yüzde 30 arttırırlarken kendilerinin antrenman yaptığını hayal eden katılımcılarınki yüzde 16 artmıştı. Saf yönlendirilmiş düşünce neredeyse antrenman kadar işe yarıyordu.
Bedenin bir unsurunu değiştirmek üzerine düşünmek başka türlü şekillerde işe yarayabilir ve bu bedeninden ya da görüntüsünden memnun olmayan kişilere rahatlatıcı gelebilir. Bir çalışma, hipnoz altındaki kadınların göğüs ölçülerini, kendilerini plajda yatarken göğüslerini güneş ışınlarının ısıttığını hayal ederek büyüttüklerini göstermiştir.
Sporcuların kullandıkları teknikler hastalıkların tedavisinde de verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Akut ve kronik hastalıklar, koroner arter hastalıklardan yüksek tansiyona, sırt ağrısından muskoskeletal hastalıklara ve fibromiyaljiye kadar tüm hastalıkları yaşayan kişiler, zihinsel görüntüler ya da bedenlerinin hastalıkla savaştığını gösteren temsili imajlardan fayda görmüşlerdir. Gözde canlandırma, ameliyat sonrası sorunlarda, ağrı yönetiminde yararlı olmuş ve kemoterapinin yan tesirlerini azaltmıştır.
Hastalıkla savaşmak için kullanılan gözde canlandırma tekniklerinin incelenmesiyle kişilerin hastalıklarının sonucu tahmin etmek mümkün olmuştur. Nadir görülen bir göz kanseri türünden kendisini şifalandırmayı başaran psikolog Jeanne Achterberg, hastalıklarıyla imgeleme (gözde canlandırma) kullanarak savaşan bir grup kanser hastasını incelemiştir. Sadece imgelemelerini inceleyip derecelendirme yaparak hangi hastaların tamamen iyileşeceğini, hangilerinin kötüye gideceğini ya da öleceğini yüzde 93 başarı ile tahmin etmiştir. Başarılı olanların, güçlü sembol ve görüntüleri kullanarak daha canlı olarak imgeleme becerileri vardı ve kanseri yendikleri, tıbbi tedavinin başarılı olduğu niyetleri ile ilgili görüntüleri netti. Başarılı hastalar aynı zamanda imgelemelerini düzenli olarak tekrarlıyorlardı.
Kaynak : Niyet Deneyi - Lynne McTaggart