Kozmik Oyun - Stanislav Grof \ Ruhun Maddi Dünyayı Deneyimlemeye Karşı Özlemi
Yaratıcı süreçle ilgili bu sınıfta belirtilen diğer bir önemli boyut ise tanrısal kaynağın maddi dünyayı deneyimlemeye karşı duyduğu ilksel açlık gibi görünür. Bu içgörülere göre Ruh, kendi doğasına karşı ve zıt olan şeyi deneyimlemeye karşı yoğun bir istek duyar. Kendi saf halinde bulunmayan tüm nitelikleri keşfetmek ve olmadığı her şeyi olmak ister. Ebedi, sınırsız, uzay ve zamanla kısıtlanmamış ve eterik haliyle; geçici, uzay ve zamanla sınırlı, katı ve maddi olmayı arzular. Ruh ve madde arasındaki bu canlı ilişki Aztek mitolojisinde iki tanrı –maddeyi temsil eden Tezkatlipoka (Dumanlı Ayna) ve ruhu temsil eden Kuetzalkoatl (Tüylü Yılan)- arasındaki gerilim olarak anlatılır. Kuetzalkoatl ve Tezkatlipoka arasındaki kozmik dans Borbonikus Kodeksi diye bilinen Aztek yazıtında yer alır.
Şuur’un yaratılışta faal rol oynadığı anlayışı din, felsefe ve mitolojiyle sınırlı değildir. Modern fizikçilere göre şuurlu gözlem belli olayların olasılığını değiştirir ve bu nedenle maddi gerçekliğin yaratılışına katılır. Fizikçi Fred Alan Wolf kuantum görelilik fiziğinin felsefi ve spiritüel imalarını incelediği konferanslarının birinde şuurun maddi dünyanın yaratılışında oynadığı faal role değindi. Bu sürecin altında yatan mekanizmalar hakkında tahminlerde bulundu ve maddi dünyanın yaratılışındaki asıl nedenin şuur ve ruhun madde deneyimine olan bağımlılığı olabileceğini ileri sürdü. Gündelik yaşamda ruhun maddeye olan bu özlemi tüm İnsani bağlılık ve bağımlılıklarımızın kökenindeki neden olabilir.
Yaratılışın nedeni olarak sıklıkla belirtilen diğer bir öğe ise monotonluktur. Tanrı’nın deneyimi insan için ne kadar muazzam ve yüce bir şey olsa da Tanrı için o hep aynıdır ve bu nedenle de monotondur. Bu nedenle yaratılış; değişim, hareket, oyun ve sürpriz için duyulan, aşkın bir özlemi gösteren devasa bir çabadır.
Birçok farklı boyutta ve farklı düzeylerdeki deneysel gerçeklikler şuura macera ve tanrısal eğlence için sınırsız sayıda fırsat sunar. Yaratılışı Mutlak Şuur’un monotonluğunu yenmeyi amaçlayan bir faaliyet olarak betimleyen uç ifade şekilleri Kozmik Sıkıntı’dan bile bahseder. Bu, Tanrı’nın evreni yaratma nedenlerinden birinin de sıkıntıyı yenmek olduğunu söyleyen Ortaçağ Kabala metinlerine ait bazı pasajları anımsatır.