Bilinç altı karar verme mekanizması biz o işi yapmadan 6 sn. önce nöral bir aktivite olarak beyinde oluşuyor. Bilinç karar vermede çok sonraki bir aşamada devreye giriyor.
Bilinç altı, inançlar ve isteklerle uyum içinde kodlanmış beyin aktivitesi tarafından gerçekleştirilir, onun bir yönüdür. Bilinç altı insanı istemediği bir şeyi yapmaya zorlamaz.
Kişilerin düşüncelerinin beyin aktiviteleri içinde kodlanmış olma ihtimali vardır. Ancak bu henüz tespit edilememiştir.
Bilinciniz beyin aktivitenizdir ve hayatınızı yönlendiren şeydir.
"Kendisinden başka ilâh olmayan Allah’a yemîn ederim ki, sizden biri, cennetliklerin yaptığı işleri yapar ve kendisi ile cennet arasında sadece bir arşın mesâfe kalır da, sonra anne karnında yazılan yazının hükmü öne geçer, cehennemliklerin yaptığı işleri yapar ve cehenneme girer. Yine sizden biri cehennemliklerin yaptığı işleri yapar ve kendisi ile cehennem arasında bir arşın mesâfe kalır; sonra anne karnında yazılan yazının hükmü öne geçer ve o kişi cennetliklerin yaptığı işleri yapmaya devâm eder de, neticede cennete girer." (Buhârî, Bed’ü’l-halk 6, Enbiyâ 1, Kader 1; Müslim, Kader 1)
Enis ibn Mâlik (radiyallahu anh);
Rasûlullah şöyle buyurmuştur:
Şüphesiz Azîz ve Celîl olan Allah rahime bir melek tekvin etmiştir.
Melek “Ey rabbim bir nütfedir; ey rabbim bir kan pıhtısıdır; ey rabbim bir çiğnem ettir.” Der. Allah bir mahlûk hükmedip yaratmak istediğinde Melek,
“Ey rabbim erkek midir yahut dişimidir; şâkî midir yahut saîd midir; rızkı nedir; eceli nedir?” sorularını sorar. BUNLAR ANASININ KARNINDA İKEN BÖYLECE YAZILIR