Message
Amerikan ve İngiliz bilim insanların oluşan bir araştırma ekibi, beyne güçlü manyetik atımlar yaparak, geçici olarak insanların duygularını değiştirmeyi başardılar. Araştırmacılar bu sayede geçici de olsa insanların tanrıya olan inançlarından, göçmenlere karşı bakış açılarını da değiştirmeye başardı.
Social Cognitive and Affective Neuroscience(sosyal kognitif ve etkili nöroloji) dergisinde yayınlanan makalede, beynin belli kısımları metal folyolarla sarılarak güçlü manyetik alanlar uygulandı. Transkraniyal manyetik stimülasyon adı verilen bu invazif olmayan metod, depresyon tedavisinde , hatta IQ’yü arttırmak için bile kullanılabiliyor.
Araştırmacılar aynı yöntemle beynin belirli kısımlarını manyetik alan vererek, geçici olarak insanların inançlarını, görüşlerini değiştirebileceklerini keşfettiler.
York ve Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar politik açıdan ılımlı 39 öğrenciyi sübje olarak kullandı. Kontrol grubunda ise beyin aktivitesini etkilemeyen bir manyetizma oluşturuldu.
Beynin posterior medial frontal cortex(arka orta frontal korteks) yeterli güçte transkraniyal manyetik stimülasyon verilerek, beyinde çelişkileri çözerek davranış oluşturan bölüm, ayarlandı .
Yani beynin bu kısmı tehditler ve çelişkilerden beyinsel işlemleri gerçekleştirerek , karar alma aşamasında bize yardımcı oluyor.
Teste başlamadan önce iki grubu da ölüm hakkındaki fikirleri soruldu. Daha önce yapılan testlerde , ölüm tehditiyle karşılaştıklarında, kişinin tanrı inancındaki değişim gösterildi.
Çalışmanın ikinci kısmında ise , göçmenler tarafından yazılmış iki mektup okutuldu. Bu mektuplardan biri ABD’yi överken, diğeri eleştiriyordu. Kritik mektuptaki yazının kişinin etnik grubuna bağlı olarak bağlılık hislerini güçlendirdiği gözlenmişti.
Yüksek manyetik doz ile tedavi edilen öğrencilerin tanrı,melekler ve cennet inançlarının; kontrol grubuna göre % 32,8 azaldığı gözlendi. Ayrıca bu grubun göçmenler tarafından yazılan olumsuz mektuba % 25,8 daha ılımlı yaklaştığı görüldü.
Yani manyetik tedavi nedeniyle tanrıya inancın ve göçmenlere olan negatif yaklaşımın azaldığı görüldü.
York Üniversitesi yazarlarından Dr Keise Izuma ;” Yaptığımız deneylerde posterior medial frontal korteksi kapattığımızda beklendiği gibi, insanlara ölüm hatırlatılsa bile dini eğilimlere daha az başvurduğunu bulduk,” diyor.
Her gün tehditlerle yüzleşsek de beynimizin manyetik alanla aktivitesini azaltabiliyoruz.
Kaynak : Independent
http://www.gercekbilim.com/tms-beyin-miknatis-tanri-inanc/