Standart bir insan; yaklaşık 1 trilyon insan hücresinden oluşurken vücudumuzun içinde ya da üzerinde 10 trilyon bakteri hücresi bulunur.
Genetik kodu oluşturan DNA'da; yaklaşık 30.000 adet gene sahip olup 100 kat daha fazla bakteri geni yaşamımızda rol oynar.
Hücre sayısını baz alırsak, en iyimser haliyle %10 insanız, gen sayısını baz alırsak %1 insanız, yani %90-99 oranla bakteriyiz.
Bu bakteriler bizi bir zırhla kaplayıp çevresel etkilerden korurlar. Besinlerimizi sindirir, vitaminlerimizi üretirler, kötü mikropları dışarıda tutarlar. Bunların dışında vücudumuza girip bizi hasta eden bakteriler de vardır.
Her bakteri türünün kendine özgü bir dili (salgıladığı özel bir molekülü) olup, belli bir sayıya ulaştıklarında aralarında iletişime geçip grup halinde hareket ederler.
Bir de bakterilerin sinyal üreten ikinci bir enzimleri olup bu da diğer bakteriler ile iletişim kurmalarını sağlar. Bu molekül bakterilerin ortak dilidir.
Bakteriler hem kendi türleri arasında hem de diğer türler ile olan iletişimde hangi türün ne kadar popülasyonu olduğunu öğrenip buna göre yapacakları işlere karar verirler.